- -
Campus d'Alcoi de la UPV

Campus d'Alcoi

 
Inici UPV Alcoi :: Perfils :: Premsa :: Notícies de la web

Les universitats valencianes reclamen mesures per a la I+D

RUVID ha presentat un document amb les seues reivindicacions en matèria d'I+D+i als grups polítics amb representació en Les Corts de cara a les pròximes eleccions autonòmiques.

[ 05/03/2019 ]
Reivindicació de RUVID

RUVID, la Xarxa d'Universitats Valencianes per al foment de la Investigació, el Desenvolupament i la Innovació, ha presentat aquest matí a la Universitat Politècnica de València (UPV) un document amb les mesures que considera més urgents per a la I+D+i valenciana. Aquest document està dirigit als grups polítics amb representació en Les Corts, de cara a la celebració de les pròximes eleccions autonòmiques.

n el document, RUVID reclama un acord de tots els partits que permeta aconseguir la dedicació i execució d'un 1% del pressupost de la Generalitat a programes d'I+D+i. “Fa falta un procés de reflexió profunda sobre l'estat de la I+D+i. És necessari incrementar el finançament en els pressupostos d'I+D+i, però també canviar les condicions perquè aquests pressupostos puguen executar-se”, ha apuntat José Capilla, vicerector d'Investigació, Innovació i Transferència de la UPV, i president de RUVID.

Sense abandonar l'àmbit pressupostari, els membres de RUVID destaquen l'esforç pressupostari que ha suposat la creació de l'Agència Valenciana de la Innovació, un projecte estratègic i molt necessari per a la Comunitat Valenciana. “No obstant això -assenyala José Capilla- requerim també una adequada coordinació i coherència en les polítiques d'investigació i innovació dels diferents departaments de la Generalitat Valenciana; entenem que aquest és un problema persistent en la Comunitat Valenciana que ha d'afrontar-se com més prompte millor”.


Estabilitat per als investigadors

Un altre dels punts clau concerneix directament al futur del personal investigador en la Comunitat. En aquest sentit, des de RUVID recorden que els recursos humans per a la investigació haurien de ser un element central en les polítiques d'I+D+i del govern autonòmic.

El Pla GenT és ja una iniciativa que va en aqueixa direcció, si bé hauria de reforçar-se i millorar les seues condicions. Cal destinar més recursos a finançar instruments eficaços per a la captació, retenció i manteniment dels recursos humans en investigació, així com una regulació que permeta la seua estabilitat laboral”, ha destacat Capilla.


Menys burocràcia i més assessorament

RUVID denúncia també l'enorme càrrega administrativa que suporta la ciència. En la seua proposta, les universitats valencianes sol·liciten que la implantació de l'administració electrònica siga gradual, adaptada a les condicions dels usuaris, i que reduïsca la burocràcia i la càrrega de gestió.

A més, les universitats proposen acostar les seues capacitats en ciència i innovació a les Corts, de manera que els representants autonòmics es doten d'una estructura o mecanismes per a l'assessorament expert en la seua actuació legislativa. “Oferim per a això la plataforma que representa RUVID, on es concentra la major part de l'activitat investigadora de la Comunitat Valenciana”, ha apuntat José Capilla.


Una situació d'emergència

En la presentació del document, s'ha fet també una anàlisi sobre la situació general de la ciència a Espanya, que des de RUVID han qualificat com “alarmant”.

El principal actiu de la ciència a Espanya és el talent de la comunitat d'investigadors, capaços de competir al més alt nivell en el context internacional. No obstant això, tots els que d'alguna manera treballem des de llocs de responsabilitat en la planificació i gestió de la I+D+i en centres d'investigació i universitats, veiem amb notable preocupació com van descendint, i amb raó, els seus nivells de motivació. La situació és ja, sens dubte, d'emergència”, ha apuntat Capilla.

Així mateix, el vicerector de la UPV ha valorat positivament l'aprovació de les últimes mesures posades en marxa pel Govern de l'Estat dirigides a flexibilitzar i a millorar l'alarmant situació del sistema d'I+D+i a Espanya. “No obstant això, no deixen de ser mesures d'emergència, i seguim necessitant molt més. El sistema de ciència espanyol necessita una reformulació més profunda”, ha insistit Capilla. “En definitiva, es tracta d'escometre una aposta real per part de les nostres Administracions que vincule de manera efectiva i definitiva el progrés econòmic, social, cultural i intel·lectual de la nostra societat a la generació i a la transferència de coneixement”, ha conclòs el president de RUVID.

A l'acte han assistit, també, els membres de la Comissió Executiva de RUVID, Jesús Lancis, vicerector d'Investigació i Transferència de la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló i vicepresident de RUVID; Carlos Hermenegildo, vicerector d'Investigació de la Universitat de València (UV); Amparo Navarro, vicerectora d'Investigació i Transferència de Coneixement de la Universitat d'Alacant (UA); Manuel M. Jordán, vicerector d'Investigació i Innovació de la Universitat Miguel Hernández (**UMH) d'Elx i Ignacio Pérez, vicerector d'Investigació de la Universitat CEU Cardenal Herrera.


Sobre RUVID

Creada en 2001, RUVID té com a objectius fomentar la investigació científica, el desenvolupament tecnològic i la innovació en totes les àrees de coneixement, enfortir el paper de les universitats associades com a agents del Sistema d'I+D+i de la Comunitat Valenciana, a través de la promoció de línies de cooperació entre elles i constituir-se com una veu única davant les administracions públiques i altres agents del Sistema.

En l'actualitat, formen part de la Xarxa la UPV, la UV, l'UJI, la UMH, la UA, la Universitat CEU Cardenal Herrera i la Catòlica de València “Sant Vicent Màrtir”. Així mateix, RUVID compta amb una Comissió Executiva, formada per cadascun dels vicerectors amb competències en l'àmbit de la I+D+i de les universitats que la componen. I té com a socis honoraris a la Delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana i a la Xarxa de Parcs Científics Valencians.

Comparteix aquesta notícia o connecta amb el Campus d'Alcoi de la UPV en mitjans socials

Bookmark and Share


Notícies destacades


Celebrada la 3a edició del concurs ideaT-kids Celebrada la 3a edició del concurs ideaT-kids
El projecte "Taconets.com" del CEIP Isabel La Católica de L’Olleria ha resultat guanyador.
Pregunta-li a Pau Pregunta-li a Pau
Tens dubtes sobre les PAU, la matrícula o la preinscripció de 1r?
Preinscripció 19/20 Preinscripció 19/20
Des del 17 de juny al 5 de juliol de 2019.
Alumnes del Campus d'Alcoi en Hylinders Alumnes del Campus d'Alcoi en Hylinders
Empresa alcoiana dedicada a productes relacionats amb la hidràulica en general.
Visita de l'equip rectoral de la UPV al Campus d'Alcoi Visita de l'equip rectoral de la UPV al Campus d'Alcoi
Es va reunir amb l'equip directiu del campus i amb la comunitat educativa.
Gala de Graduació 2019 Gala de Graduació 2019
Tindrà lloc el divendres 28 de juny i es podrà seguir en directe.

Campanya de recollida de llibres i material escolar.

EMAS (Obri nova finestra)