- -
Campus d'Alcoi de la UPV

Campus d'Alcoi

 
Inici UPV Alcoi :: Perfils :: Premsa :: Notícies de la web

Digitalització de l'arxiu de l’Escola Industrial d’Alcoi

S'han digitalitzat fins avui 32 memòries de curs acadèmic, 25 fotografies i 13 llibres d'actes i registres.

[ 13/05/2019 ]
Presentació de la digitalització de l'arxiu de l'Escola Industrial

L'Escola d'Alcoi és la més antiga de tota la Universitat Politècnica de València i té un gran arxiu documental. Divendres passat 10 de maig s'ha va presentar la digitalització de part de l'arxiu de l’Escola Industrial d’Alcoi. Concretament s'han digitalitzat, 32 memòries de curs acadèmic, 25 fotografies i 13 llibres d'actes i registres.

La presentació va començar amb les paraules del Secretari de l'EPSA, Sr. Juan José Rico Esteve, qui va explicar la història de la creació de l’Escola Industrial d’Alcoi i els documents que es conserven. Sr. Jaime Busquets Mataix, cap de Servei i director de l'Àrea de Sistemes de la Informació i les Comunicacions (ASIC), va mostrar detalladament com ha sigut el procés de digitalització d'aquests primers arxius. A continuació, Sr. Juan Ignacio Torregrosa López, Director del Campus d'Alcoi de la UPV, va expressar la voluntat de l'EPSA a conservar aquesta documentació.

L'acte, que va tenir lloc a la Sala Multiusos de l'edifici Carbonell, va continuar amb les paraules de Sr. Francisco Mora Mas, Rector de la Universitat Politècnica de València qui va recalcar que la d'Alcoi és l'Escola més antiga de tota la UPV.

També van assistir Sr. José Luis Cueto Lominchar, Vicerector d'Alumnat, Cultura i Esports i Dña Virginia Vega Carrero, Vicerectora de Recursos Digitals i Documentació.

Enllaç per a poder accedir al fons documental: riunet.upv.es/handle/10251/38041.


Història de l’Escola Industrial d’Alcoi

El Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València té els seus orígens en la "Real Fàbrica de Paños" d'Alcoi, organisme que durant la segona meitat del segle XVIII i primera dècada del XIX va emprendre una decidida política de renovació i industrialització. Aquesta entitat va formar a tècnics de la zona amb la finalitat de no dependre de personal especialitzat d'altres països.

La idea es va concretar en la sessió del dia 29 d'octubre de 1828, en la qual la Real Fàbrica va acordar crear i mantenir a les seues expenses uns estudis de preparació industrial, que anomenaria "Establiment Científic - Artístic". La seua vida va ser breu.

Per la Reial orde de 1853 es creen a Espanya tres centres d'ensenyament tècnic, sent el d'Alcoi un d'ells. Es van reprendre els estudis de caràcter oficial, sota la denominació de “Escola Industrial Elemental”. L'RD de 30-8-1862 concedeix a aquesta escola l'expedició de títols, primer de perit químic i després de mecànic.

El Reial decret del 17 d'Agost de 1901 reforma radicalment els ensenyaments superiors. L'Escola Industrial Elemental d'Alcoi passa a denominar-se "Escola Elemental d'Indústria" i es crea la nova "Escola Superior d'Indústria". Començaria a funcionar en l'obertura del curs 1902/03 amb l'especialitat de perits mecànics, químics i electricistes. Posteriorment s'incorpora l'especialitat de manufacturer o tèxtil per RD de 10–1–1902, i la d'aparelladors en 1907.

En 1910 es va establir l'"Escola Industrial", que suposava la fusió de l'Escola Superior d'Indústria i l'Escola Elemental d'Indústria.

En 1923 comença a construir-se un nou edifici sobre l'antic estenedor de llanes de la Real Fàbrica de Paños que, mantenint el seu decidit suport a l'ensenyament tècnic, va cedir gratuïtament l'anterior solar. Aquesta construcció és l'actual edifici del Viaducte. Durant la Guerra Civil l'edifici va albergar l'Hospital Suec-Noruec de combatents.

Prescindint d'altres reformes per les quals l'escola va tenir diverses denominacions, l'RD de 22–7–1942 introdueix reformes en els plans d'estudis i règim d'ensenyaments, i es canvia una altra vegada el nom de tècnics pel de perits i l'escola passa a denominar-se “Escola de Perits Industrials”. En 1964, pateix un altre canvi de nom i es denomina “Escola d'Enginyeria Tècnica Industrial”.

En 1972 s'integra a la Universitat Politècnica de València com a “Escola Universitària d'Enginyeria Tècnica Industrial d'Alcoi” (EUITIA). En incorporar-se titulacions superiors, en 1994, el Consell Interuniversitari aprova el nou rang i passa a denominar-se "Escola Politècnica Superior d'Alcoi".

En 1998 el Campus d'Alcoi amplia les seues instal·lacions amb la rehabilitació de l'edifici Ferrándiz, que va ser una fàbrica tèxtil de principis del segle XX. En 2006 s'incorpora un tercer edifici industrial de principis del segle XX, el de Carbonell, que es troba situat davant de l'edifici Ferrándiz. El conjunt format pels dos edificis i la plaça entra tots dos constitueix un complex únic d'arquitectura industrial de principis del segle XX. Recentment l'actuació ha sigut premiada per Hispània Nostra.

Finalment, l'any 2014 s'incorpora al campus el nou edifici Georgina Blanes, dotat amb instal·lacions deportes, laboratoris d'investigació i un aparcament subterrani.


Conveni de Cultura entre la UPV i l'Ajuntament d'Alcoi

La Universitat Politècnica de València (UPV) i l'Ajuntament d'Alcoi han escenificat la signatura del conveni de col·laboració en matèria de Cultura.

Com a màxim representant de la UPV, ha assistit el rector, Sr. Francisco Mora Mes, qui ha destacat que “el conveni cerca fer més accions en l'àmbit cultural” i que “les relacions amb l'Ajuntament d'Alcoi són excel·lents”.

Per part seua, l'alcalde d'Alcoi, Sr. Antonio Francés Pérez, ha destacat “no hi ha un exemple a Espanya de relació tan estreta entre un ajuntament i una universitat com és el cas d'Alcoi”. També ha indicat que “la ciutat sempre ha aprofitat la presència de la Universitat a Alcoi”.

Comparteix aquesta notícia o connecta amb el Campus d'Alcoi de la UPV en mitjans socials

Bookmark and Share


Notícies destacades


Lliurament de Premis IV Concurs START UPV Lliurament de Premis IV Concurs START UPV
El guanyador Denis Felst amb l'aplicació ‘My Host’.
Museu de Patrimoni Hidràulic de Mutxamel Museu de Patrimoni Hidràulic de Mutxamel
Projecte desenvolupat per la UPV i la Regidoria de Cultura de Mutxamel.
Premis del Consell Social de la UPV
Premis del Consell Social de la UPV
El professor Ernesto Juliá i l'alumna Laura Fides, guardonats.
El Campus d’Alcoi, subcampió del Trofeu UPV El Campus d’Alcoi, subcampió del Trofeu UPV
Va aconseguir 40 punts, enfront dels 42 del campió.
U-Ranking 2019 U-Ranking 2019
La UPV, millor universitat d'Espanya en Docència i tercera en la classificació global
Praktikum 2019 Praktikum 2019
Per a estudiants de 1er de Batxillerat o de Cicles Formatius de Grau Superior.
VII Congrés I+D+i VII Congrés I+D+i "Creant Sinergies"
Se celebrarà del 3 al 4 de juliol de 2019 al Campus d'Alcoi.

EMAS (Obri nova finestra)