- -
Universitat Politècnica de València

Campus d'Alcoi

 
Inici UPV Alcoi :: Perfils :: Premsa :: Notícies de la web

Materials tèxtils que carreguen mòbils

Els nous dispositius estan dissenyats per investigadors del Campus d'Alcoi de la UPV aprofiten tot el potencial de tres materials: carbó actiu, grafè i polianilina.

[ 30/09/2019 ]
Materials tèxtils que carreguen mòbils

Investigadors del Campus d'Alcoi de la Universitat Politècnica de València han desenvolupat nous dispositius acumuladors de càrrega en materials tèxtils que ajudarien, per exemple, a carregar el nostre telèfon mòbil. Es tracta d'uns supercondensadors sobre teixits de carbó actiu que destaquen per les seues excel·lents propietats elèctriques i alt nivell de potència. El seu treball ha sigut publicat en la revista European Polymer Journal.

Segons expliquen des del Grup d'electrocatàlisi, síntesi electroquímica i caracterització de polímers (GESEP) del Campus d'Alcoi de la UPV, el seu estudi se centra en utilitzar com a elèctrodes els materials tèxtils. En aquest cas, els dispositius que han dissenyat i avaluat aprofiten tot el potencial del carbó actiu, el grafè i la polianilina, un polímer d'altes prestacions àmpliament utilitzat ja en materials tèxtils.

Des dels seus laboratoris al Campus d'Alcoi, han avaluat diferents estratègies que permeten l'obtenció d'acumuladors de càrrega elèctrica a partir de la reducció electroquímica de l'òxid de grafè sobre la superfície del carbó activat (òxid de grafè reduït – RGO) i posterior electrosíntesi de polianilina (Pani).

Hem obtingut uns nous acumuladors de càrrega elèctrica amb valors de potència específica molt competitius, que podrien ser utilitzats per a carregar les bateries de diferents dispositius. Els supercondesadors són desenvolupats sobre materials tèxtils, i per tant les relaciones volum/massa i superfície/massa són molt elevades, d'ací el seu enorme potencial. I com a materials tèxtils, aquests supercondensadors podrien ser de xicotetes dimensions per a proveir d'energia als dispositius mòbils, des del nostre telèfon, fins a una tauleta o un portàtil, per posar només uns exemples”, destaca Francisco J. Cases, director del GESEP de la UPV.

Segons les proves que han desenvolupat en els seus laboratoris, aquests nous dispositius suporta sense problemes 1000 cicles de càrrega i descàrrega. “Això és l'equivalent a tres anys de càrrega i descàrrega diària d'un mòbil”, explica José Antonio Bonastre, investigador també del GESEP-UPV.


Altres aplicacions

A més de la seua aplicació en tèxtils “intel·ligents”, els investigadors de la UPV assenyalen que aquests nous supercondensadors presenten un gran potencial com a alternativa a les bateries de liti o les piles de combustible. “Les proves que hem desenvolupat en els laboratoris constaten que els nostres dispositius tenen una potència específica molt competitiva. En el cas de les piles de combustible, oscil·la entre els 2 i 200 W/kg i en el de les bateries de liti, entre 100 i 600. Els nostres supercondensadors de carbó actiu, polianilina i grafè aconsegueixen potències de 500 W/kg”, destaca Javier Fernández, altre investigador del GESEP-UPV.

També poden emprar-se per al tractament d'aigües residuals mitjançant electrolisi i fins i tot en aplicacions biomèdiques. “En el primer cas, ja l'hem aplicat per a la descoloració d'aigües residuals tèxtils, amb uns resultats preliminars molt prometedors”, afegix Francisco Cases.

El treball del Grup d'Electrocatàlisi Síntesi Electroquímica i Caracterització de Polímers (GESEP) se centra ara a desenvolupar prototips que siguen capaços de descontaminar majors volums d'aigües residuals industrials utilitzant aquests materials tèxtils com a elèctrodes en un sistema electroquímic.


Referència:

J. Fernández, J. Bonastre, J. Molina, F. Cases. Electrochemical study on an activated carbon cloth modified by cyclic voltammetry with polypyrrole/anthraquinone sulfonate and reduced graphene oxide as electrode for energy storage. European Polymer Journal. DOI: 10.1016/j.eurpolymj.2018.04.018.

Comparteix aquesta notícia o connecta amb el Campus d'Alcoi de la UPV en mitjans socials

Bookmark and Share


Notícies destacades


Jornada sobre Docència Inversa Jornada sobre Docència Inversa
Manera de treball basat en els resultats d'aprenentatge.
First Lego League al Campus de Alcoy First Lego League al Campus de Alcoy
Participaren més de 200 joves organitzats en 24 equips.
VIII edició del Concurs de Robòtica Mòbil VIII edició del Concurs de Robòtica Mòbil
Organitzat pel GROMEP, comptà amb un 20% més de participació.
Reunió objectius pràctiques d’empresa Reunió objectius pràctiques d’empresa
Va tenir lloc al Campus d'Alcoi de la UPV.
IX edició del concurs de Programació App Inventor ‘A’ IX edició del concurs de Programació App Inventor ‘A’
Han participat 242 alumnes de 13 centres.
Jornades de Portes Obertes 2020-2021 Jornades de Portes Obertes 2020-2021
Per a famílies i futurs alumnes el 28 de març de 2020.
Camí de la petjada zero de carboni el 2050 Camí de la petjada zero de carboni el 2050
La UPV redueix en més d'un milió d'euros la seua factura elèctrica en un any.

EMAS (Obri nova finestra)