- -
Universitat Politècnica de València

Campus d'Alcoi

 
Inici UPV Alcoi :: Perfils :: Premsa :: Notícies de la web

XXV Jornada de Sociolingüística d’Alcoi

25 anys de debat sobre la nostra llengua i societat. alcoi, 27 i 28 de març de 2020.

[ 19/02/2020 ]
XXV Jornada de Sociolingüística

La XXV Jornada de Sociolingüística d’Alcoi ha esdevingut una fita important en la reflexió al voltant de la nostra llengua després de 25 edicions, des que el 1992 tingué lloc la primera edició.

Durant tots aquests anys han intervingut vora 300 experts de tots els àmbits i territoris amb llengua pròpia, com Rafael L. Ninyoles, Miquel Strubell, Amàlia Garrigós, Josep Forcadell, Rafael Castelló, Toni Mollà, Mavi Dolç, Maria Corominas, Miquel Àngel Pradilla, Rafael Xambó, Gemma Juan, Pau Rausell, Honorat Ros, Tudi Torró, Empar Marco, Vicent Brotons, Vicent Pitarch, Manuel Alcaraz, Jesús Tusón, Paula Casares, Ferran Suay, Genís Roca, Vicent Soler, Salvador Cardús, Vicent Pascual, Rosa Solbes, Vicenç Villatoro, Joaquim Bosch, Anselm Bodoque, Eugeni Alemany, María Pilar García Negro, i molts altres.

A més, les jornades han tingut un espai per a la música, el teatre, l’humor, les visites culturals, les exposicions, etc., que han enriquit una jornada de reflexió amb propostes lúdiques en valencià.

L’edició de 2020, que es desenvoluparà el 27 i 28 de març al Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València, portarà com a subtítol “25 anys de debat sobre la nostra llengua i societat” i anirà dedicada al sociòleg Rafael Lluís Ninyoles, l’escriptora Isabel-Clara Simó i la professora i sociolingüista Mavi Dolç, referents de la llengua en els camps de la sociologia, la literatura o l’estudi de la llengua en els mitjans de comunicació i ponents en diverses edicions de la Jornada de Sociolingüística.

La XXV Jornada analitzarà la comunicació i la política lingüística, l’estat de la llengua entre els joves, l’estatus actual de les llengües a Europa, la discriminació i el nacionalisme lingüístic europeu i espanyol i el treball de les actituds lingüístiques a l’aula.

La inscripció s’ha de fer en línia fins al 23 de març de 2020 per mitjà de dues possibles vies, la general a través de la UPV, amb diversos preus segons el col·lectiu. O l’adreçada exclusivament als docents no universitaris a través del CEFIRE, que és gratuïta però no inclou ni el sopar ni el dinar.Ponències, taller i espectacle

Investigadors, professors i altres experts dels mitjans de comunicació, la sociolingüística o l’educació reflexionaran sobre la política lingüística i l’ús del valencià, les actituds lingüístiques, la discriminació i el nacionalisme lingüístic. I ho faran en el món de l’educació, l’espai lúdic dels joves, la comunicació i el context d’Europa en general i l’Estat espanyol.

A més, es farà un repàs a una trajectòria de 25 edicions, en dues etapes, a càrrec de dues persones que han tingut un paper cabdal: Anna Serrano, tècnica de l’Ajuntament d’Alcoi, organitzador de les jornades fins al 2001, i Verònica Cantó, secretària de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, en nom de totes les entitats que organitzen la jornada des del 2007 fins a l’actualitat.

Entre els ponents hi ha Vicent Partal, periodista i creador del portal informatiu Vilaweb, un dels pioners d'Internet i el primer pensat per a tot el nostre àmbit lingüístic, que tractarà sobre política lingüística i comunicació (analògica i digital).

El nacionalisme europeu i espanyol es tractarà amb una visió crítica sobre la discriminació lingüística amb la participació de Juan Carlos Moreno Cabrera, professor de la Universitat Autònoma de Madrid, qui ha publicat més de 20 obres sobre la situació de la diversitat lingüística o les relacions entre les actituds lingüístiques i les ideologies. I el periodista i polític Jordi Sebastià, qui aportarà les seues reflexions des de l’experiència com a diputat al Parlament Europeu entre el 2014 i el 2016.

L’anàlisi de les actituds lingüístiques dels joves tindrà un espai important, amb un taller pràctic sobre com podem fer participar de les actituds lingüístiques constructives, a càrrec dels professors de la Universitat d’Alacant Sandra Montserrat i Carles Segura. I un diàleg sobre la llengua dels joves fora de l’aula, a càrrec d’Avel·lí Flors, professor de la Universitat de Barcelona, i Imma López, directora de La Nostra Escola Comarcal de Picassent, una de les escoles referents en l’ensenyament en valencià.

El programa es completa amb l’espectacle lúdic “Xe, de poble”, a càrrec dels actors Marian Díez i Xavier Monzó, que oferiran divertides històries casolanes, englobades en una expressió típicament valenciana.

La Jornada està organitzada per la Universitat Politècnica de València, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Ajuntament d'Alcoi, la Delegació d’Alacant de l’Institut d'Estudis Catalans, el CEFIRE Específic de Plurilingüisme, la Coordinadora de l’Alcoià i el Comtat pel Valencià i el Centre Ovidi Montllor, amb la col·laboració de la Universitat d’Alacant, la Universitat Jaume I, la Universitat Miguel Hernández d’Elx i la Universitat de València.

Comparteix aquesta notícia o connecta amb el Campus d'Alcoi de la UPV en mitjans socials

Bookmark and Share


Notícies destacades


Podràs Podràs
Podràs triar la UPV per mil raons.
Dispensa d'assistència presencial Dispensa d'assistència presencial
Per als estudiants de màster.
Màsters  Universitaris Màsters Universitaris
Obert el termini del 25 de maig al 12 de juny.
Inici del curs 2020-21
Inici del curs 2020-21
Coneix el model d'ensenyament i les dates acordades pels rectors i la GV.
10 dies de dol oficial 10 dies de dol oficial
Avui dimecres, a les 12 h, minut de silenci per les víctimes de la pandèmia.
Horaris, reunions, viatges... Horaris, reunions, viatges...
Consulta la nova resolució del Rectorat per a la incorporació progressiva.
Nou Campusviu digital Nou Campusviu digital
Llancem un nou periòdic Campusviu digital i interactiu.

EMAS (Obri nova finestra)